Verzorging

Voor de onervaren hamstervriend hier wat informatie over wat er allemaal bij een hamster komt kijken. Een goudhamster heeft een hok nodig van minimaal 60 bij 40 cm (groter is beter). Hamsters hebben ook een molentje nodig. Voor een goudhamster moet de doorsnee van het molentje minstens 20 cm zijn (ook hier: groter is beter). Als bodembedekker in het hok kunt u houtmot of houtschors kopen (bij langharige hamsters blijft houtmot in de vacht hangen), om in hun nestjes te gebruiken kun je je hamster katoen of hooi geven. Ook wat wc-papier vinden hamsters vaak heel prettig. Let op: neem nooit hamsterwatten, daar kunnen hamsters in stikken!

Elke dag moet de urine worden verwijderd, de meeste hamsters hebben daar een speciale hoek voor. Als je eenmaal doorhebt welke hoek dat is kun je daar een hamsterwc’tje neerzetten. Ongeveer één keer per maand moet de hele kooi schoongemaakt worden.

Je hamster heeft natuurlijk ook eten nodig. Een goudhamster heeft elke dag ongeveer een eetlepel hardvoer nodig. Geef in het begin liever wat te veel. Hamsters vinden het namelijk prettig om een voorraadje te hebben en zullen het in een hoekje bij elkaar zamelen. Als je heel veel weggooit bij het schoonmaken van de kooi, kun je iets minder geven. Hamsters worden vrijwel nooit te dik van (te) veel droogvoer. Je hamster heeft af en toe ook groenvoer nodig (bijvoorbeeld andijvie, wortel of appelschil). Geef niet te veel, hooguit een paar blaadjes of een 'dobbelsteentje' fruit.